В град Утрехт се строи първият в Нидерландия жилищен квартал без коли. В него е предвидено да живеят над 12 000 души, което ще го направи един от най-големите от този тип в света, разказва „Гардиън“.

Мястото, разположено на 24 хектара между два канала в средата на града, е бизнес парк, но надеждите са до 2024 г. да засили репутацията на Утрехт на европейска колоездачна столица. В града през 1885 г. е изградена първата в Нидерландия велоалея. Очаква се в Мерведе да има 6 хил. жилища и да бъде обслужван от около 20 хил. колелета.

Строежът на първите домове се очаква през 2022 г. Две нови начални училища и здравни центрове, гимназия и спортен център, магазини и офиси също ще бъдат изградени на мястото, до което ще може да се стигне от останалата част на града, четвъртия по големина в Нидерландия, по велоалеи и с трамваи.

Само четири задънени улици с дължина 60 метра ще има до свободната от коли зона, за да позволят „логистичен“ достъп за задвижвани с бензин коли до покрайнините на квартала. За доставки и за изнасяне на боклук от новите свободни от коли улици се очаква да има малки електрически автомобили, които да се движат от „логистичните пътища“ до домовете и обратно.

Подземни гаражи покрай „логистичните пътища“ ще предлагат 1800 паркоместа за тези, които не могат да се откажат от колите си, което значи една кола на всеки три домакинства. Паркоместата ще могат да се използват срещу голяма такса. Покрай тях ще има 300 споделени автомобила за жителите.

error: