На 27 февруари 2019 г. тунелопробивната машина излезе на крайната ѝ точка – до метростанцията на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви“ и бул. „Янко Сакъзов“. Изграден е 7 км тунел за третата линия на метрото от „Красно село“ до Малък градски театър „Зад канала“. Отделно се изгражда още 1 км тунел до бул. „Владимир Вазов“. Изгражда се и участък от „Красно село“ – „Овча купел“ – „Горна баня“ 4 км и 4 метростанции.

Информацията за развитието на строежа на метролиниите даде кметът на София Йорданка Фандъкова. „Общо 88% от дейностите по първия етап от трета линия са изпълнени, продължават довършителните работи по тунелите и метростанциите“, допълни тя.

Продължава извършване на архитектурно-довършителните работи на някои от метростанциите. Доставени са 16 от новите метровлакове. Оборудването на влаковете позволява икономия на енергия с около 28%, осигурено е съвременно оборудване и по системите за управление и сигурност.

Столичният общински съвет прие промяна на регулацията за новите разширения на метрото. Ще се удължи трасето на подземната железница в първа и трета метролиния. Първата ще продължи след Бизнес парка през Малинова долина и ще стига до подножието на Витоша – до Симеоновския лифт. Така от метрото столичани ще могат да се качат в планината. Удължението е 2 км и до Симеоновския лифт ще има 2 спирки. Второто разширение е на Третата метролиния от Военна академия към зала Арена Армеец до Цариградско шосе и ул. Проф. Петър Мутафчиев, кв. Полигона.

error: