Елена Алексиева взе наградата на литературния клуб „Перото“ за 2019 година в категория „Проза“ за романа си „Свети вълк“. Това е второто голямо отличие за Алексиева след Голямата награда в конкурса за български роман на годината „13 века България“.

Романът, издаден от „Факел експрес“, разказва за двама финансово обезверени учени от БАН, които слизат в изоставените забои, за да копаят въглища, и попадат на селище на подземни хора. Но животът там не се оказва толкова различен.

За премиерата на книгата почитателите на таланта на Елена Алексиева трябваше да се спуснат в минните галерии на Перник, там, където се развива част от действието на тази абсурдна история.

Проф. Светлозар Игов взе наградата „Перото“ за цялостен принос, Марин Трошанов и Петър Станимиров – за детска литература с книгата „Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения“. Добромир Байчев е победителят в категория „Дебют“ за романа си „Глиненият цар“.

Хеле Далгор грабна отличието за превода си на датски на „И други истории“ и „И всичко стана луна“ от Георги Господинов. В категорията „Поезия“ отличие е за Цочо Бояджиев за „Книга на разкаянията и утешенията“.

error: