Софийският зоопарк има своите нови обитатели. Преди няколко дни на бял свят се е появило малко петнисто виетнамско еленче. То е третото от този вид, което се е родило в рамките на година в столичната зоологическа градина.

Виетнамските елени са подвид на елените „сика“, известни още като японски елени, които са разпространени в Азия и са разселени и на други континенти като ловен и декоративен вид. Те са много красиви и са единствените елени, при които белите петна по канеленокафявата им козина се запазват и при възрастните индивиди.

Виетнамските петнисти елени „сика“ са се срещали единствено във Виетнам, но днес са изчезнали в природата и се отглеждат само в паркове и зоологически градини.

В началото на септември пък се роди нов член в групата на кафявите качулати капуцини.

Капуцините раждат след 180 дневна бременност обикновено по едно малко, рядко две. Майката кърми бебето си до 9-тия месец и до 1 година то стои близо до нея и се придвижва основно на гърба и.

Тези южноамерикански маймуни се отличават с голяма ловкост и интелигентност. Живеят в големи семейни групи и обитават предимно короните на дърветата.

error: