Тракийско светилище от края на 5 век преди Христа беше спасено от археолозите в Бургас. При изкопни дейности от началото на нова жилищна кооперация в комплекс „Изгрев”, работници са достигнали до ценната находка.

Бургаският комплекс „Изгрев” лежи върху древно тракийско селище. Историческите сведения се потвърждават и от случайно разровеното антично богатство от багер на строителна фирма. За щастие на място била жена, която случайно видяла част от находките.

Разкрити са 12 култови обредни ями от древно тракийско светилище с редица погребални урни. Сред находките е и уникален амфорен печат, доказващ датировката и това, че 80% от керамиката е изработвана от местното тракийско племе, живяло по крайбрежието. Друга част от съдовете са внасяни от търговските кораби.

„Когато почистим, виждаме и въгленчета, вероятно ще намерим и част от горели костици вътре. Предполагаме, че е от 5 век преди Христа“, обясни археологът Златина Петракиева.

Благодарствени грамоти за проявена гражданска доблест бяха връчени от името на ОД на МВР и от РИМ-Бургас на журналистката Галина Тенева, подала сигнал за наличието на останки от керамични съдове на мястото на археологическия обект.

error: