Испанският писател Карлос Руис Сафон, автор на световния бестселър „Сянката на вятъра“, почина на 55-годишна възраст в дома си в Лос Анджелис. Според испански медии, Сафон е бил диагностициран с рак на дебелото черво през 2018 година.

Роден в Барселона, Руис Сафон работи в рекламата, преди да дебютира като писател през 1993 г. с романа юноши „Принцът на мъглата“. През 2001 г. публикува „Сянката на вятъра“ – история за момче на име Даниел, което попада на Гробището на изгубените книги в Барселона и остава омагьосан от книгите на писателя Жулиан Каракс и една мрачна фигура, която се опитва да унищожи всяко копие от тях. Романът е преведен на английски през 2004 г. и се превръща в международен хит.

Осемте романа на Сафон са преведени на повече от 40 езика, включително и на български и са продадени в повече от 38 милиона копия по целия свят. След „Сянката на вятъра“ поредицата му „Гробище на забравени книги“, продължи с „Играта на ангела“ и „Затворникът на рая“ и завърши с „Лабиринтът на духовете“ през 2016 г.

error: