Гърция откри първия по рода си подводен музей, находка от амфори на древен кораб от V в. пр. н. е., обозначена като „Партенон на корабокрушенията“, край бреговете на остров Алонисос в западната част на Егейско море.

Обектът ще бъде отворен за обиколки на сертифицирани водолази-любители до 2 октомври. Тези, които не могат да се гмуркат, могат да „посетят“ музея чрез виртуална реалност в дигитален център, разположен в главния град на Алонисос.

Големият търговски кораб, за който се смята, че е потънал поради лошо време около 425 г. пр. н. е. е превозвал хиляди амфори с вино от Халкидики в Северна Гърция и остров Скопелос.

Находката лежи на 21-28 метра дълбочина близо до бреговете на остров Перистери и съдържа 3 000 до 4 000 амфори. Смята се, че тя е една от най-важните по рода си, защото повечето от съдовете са непокътнати. Открити са от рибар през 1985 година.

Властите планират да предоставят за разходка още четири древни корабокруширали кораби в района и да формират водолазен парк, който ще привлече повече туристи.

error: