Легендарният комикс за приключенията на Астерикс тази година празнува 60 години от създаването си. През октомври бе издадена 38-ата книга от поредицата за селото в Галия, което се противопоставя на Римската империя. Новата история се казва “Астерикс и дъщерята на главатаря” и един от редките случай, в който в центъра на действието е жена. Образът е на начумерена тийнейджърка с дълга червена коса и златни слушалки.

През годините комиксите за Астерикс са преведени на над 100 езика и над 370 милиона копия от книгите са продадени по света. Началото на френско-белгийския проект е дадено в едно бистро в Париж през август 1959 г., когато илюстраторът Албер Удерцо и писателят Рене Госини го измислят. Образите, които те създават, бързо се превръщат в национални герои. По книгите са направени 10 пълнометражни анимационни филма и 4 игрални филма, в които ролята на Обеликс, най-добрият приятел на Астерикс, се играе от Жерар Депардийо.

В България комиксите започват да се издават частично от “Егмонт България” през 90-те години. От 2013 г. издателство “Студио Арт Лайн” започва да преиздава поредицата на български в превод на Венелин Пройков, като има амбицията да издаде всички книги. През септември тази година излезе петата със заглавие “Астерикс: Обиколката на Галия”.

Комиксите имат нов издател за Съединените щати – Papercutz, който планира нов превод на книгите. Според издателската къща английските варианти са “британски”, като идеята е новите издания да се адаптират към американската публика. Всички комикси от началото им ще бъдат събрани в три големи книги, като се очаква да бъдат пуснати на пазара през май 2020 г.

[fusion_youtube id=“https://www.youtube.com/watch?v=k_AtAmi7CLU“ alignment=““ width=“1280″ height=“720″ autoplay=“false“ api_params=““ hide_on_mobile=“small-visibility,medium-visibility,large-visibility“ class=““ css_id=““][/fusion_youtube]

 

error: