Класическото произведение „Принцът и просякът“ на американския писател Марк Твен излезе с оригиналните илюстрации на Франк Т. Мерил, Джон Харли и Л. С. Ипсен отпреди 139 години.

Първият тираж е отпечатан в Канада през 1881 г., а на следващата година излиза и в САЩ. Илюстрациите са 192 и са били одобрени лично от Марк Твен – той заявява, че изглеждат точно по начина, по който си ги е представял.

В България книгата е преиздавана многократно от десетилетия. Повечето издатели от 50 години използват най-вече превода на Невяна Розева. Този превод е използван и в новото издание на „Колибри“.

В „Принцът и просякът“ Твен описва с много ирония и сарказъм, но и по един характерен за него изключително увлекателен начин, недъзите и нелепостите в английската държава и съдебната й система през XVI век по време на управлението на династията Тюдор. Това е разказ за две момчета – едното е принц, наследник на Хенри Осми, чието раждане се очаква напрегнато от цяла Англия, а другото е просякът Том Канти, син на крадец и мошеник, чиято поява на бял свят не радва никого.

error: