Присъствието на български книги за деца в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен вече се превърна в традиция. В изданието за 2020 г. отново има отличени български заглавия: „Шантавия до шия“ на Радостина Николова (текст) и Христина Ефтимова (илюстрация), изд. „Мармот“ и „Продавача на омраза“ на Слави Стоев (текст) и Матея Аркова (илюстрации), изд. „Робертино“.

И двете книги са номинирани за наградата за най-добра детска книга “Бисерче вълшебно” 2020. Именно номинацията в българската награда на децата е основният критерий на фондация детски книги за изпращането на заглавията от български писатели в Мюнхен, където да се състезават за престижната селекция.

В най-новия каталог, White Ravens 2020, място са намерили 200 книги за деца на 36 езика от 56 страни. Екипът на Международната детско-юношеска библиотека чете в оригинал изданията от цял свят и селектира онези, които носят универсални послания, имат висока художествена и илюстраторска стойност или се отличават с новаторски подход в дизайна си.

error: