Нови археологически открития са направени в община Рила. Изненадващо работници, които прокарвали водопровод, откриват предполагаемо антично селище, съобщи Би Ти Ви.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, се откриват руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

В ефира на Би Ти Ви тази сутрин археологът Антонио Траянов разказа: „Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тука местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“.

„Различават се три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция.

Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа. Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, сподели Траянов.

error: